Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

ОБЛАСТИ В ГЛАВАТА

ГЛАВАТА НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


ОБЛАСТИ В ГЛАВАТА



Покритата част на главата с косми означава мъжкия принцип, а голата, гладката част - женския принцип. 25-171.




Според съвременните окултни науки, трябва да знаем де на главата ни се намира астралния свят, Най-горе на главата е раят причинният свят, към средата на главата отпред менталният свят, а долу, отзад на главата - низшата област, астралния свят. 116-76.




Главата на човека, в която се вмества мозъкът, представя Божествения свят, Предната част на главата - челото и горната част, представят доброто, рая в човека. Задната част на главата е адът в човека. 22-303.




Съвременните психолози казват, че мисълта на хората се дължи на тяхната голяма чувствителност; но на кое място в мозъка е центърът за възприемане и предаване на мислите - не знаят Окултната психология дава сложни обяснения по тези въпроси, защото тя има предвид четирите тела, които функционират едновременно в човека... Тези тела едва сега се организират в човека. Колкото и да не е организирано още нашето тяло в него има области, дето мисълта се развива, но де са тези области, не се знаят точно. Човек трябва да прави ред опити докато намери де, именно, е мястото, при което се произвежда мисълта. От това място излиза бяла, приятна светлина. То се намира на главата някъде. Когато краищата на пръстите у човека са много чувствителни, той с пипане ще намери тази част от главата, дето се отделя светлина, а ние знаем, че светлината е признак на мисълта... Когато живеете с глупави хора, в които не се събира тази светлинна енергия, у вас не се събужда интелектуален стремеж Живеете ли обаче, с умни хора, у които тази светлинна енергия се събира и предава, вие ще забележите в себе си интелектуален стремеж; вие взаимно ще си влияете. 77.7-44.




Трябва да знаете точно, де именно, се зараждат хубавите желания и де - лошите. Ще кажете: Мястото на желанията е в главата. - Така е, всичко излиза от главата, но на кое място именно? Желанията не се зараждат в цялата глава. Всяко желание си има своя определена област в мозъка, отдето то произлиза. Човек не може да владее себе си, докато не знае в коя част на неговия мозък се заражда даденото желание. Например де е мястото на милосърдието? - Чувството на милосърдието е там дето е и религиозното чувство на човека, а именно в горната част на главата. Когато искате да проверите мястото на милосърдието на главата на човека, направете следния опит: повикайте двама души, в които това чувство е добре развито. Единият от тях да постави трите си пръста на горната част на главата на другия, дето е религиозното чувство, и веднага ще почувствате тока на милосърдието или чувството на приятелство. В съзнанието пък ще се яви малка светлинка. 77.7-12.




Колкото по-развити са моралните чувства на човека, толкова По-издигната и закръглена е главата на това място, Горната част на главата на змията е съвършено плоска и сраснат с гръбначния стълб в права линия, което показва, че моралните чувства у нея отсъстват. В кучето горната част на главата е малко издигната, което говори за начало на морални сили в него. 55-284.




Търсите ли Бога в човека, ще Го намерите в зенита на неговата глава, дето слънцето на живота му най-силно грее. 62-290.




Горната област на този град (главата) трябва да бъде повдигната във вид на кубе, а не сплесната. Ако е сплесната, човек не е религиозен. Колкото и да се представя за такъв, в него няма никаква религиозност. 25-206.




От гледище на френологията, мястото на любовта е горе на главата. 30-76.




Ако моралният живот на човека е силно развит, темето на главата отгоре е високо издигнато. 76.8-65.




У някой религиозни хора главите им горе не са развити. Защо? - Не сте ходили в миналото на църква, не сте мислили. И вижте, главата на някой човек е станала такава, каквато не е трябвало да бъде. 41.30-11.




Ако личният живот на човека е силно развит, главата му отзад на темето е висока. 768-65.




Ако главата на някой човек е продълговата и се развива главно задната й част, такъв човек е силно чувствен. У някой хора предната част на главата, челото е силно развито; те са умни хора. У някои хора главата е широка. Значи у тях е развита стомашната система. Тъй, щото, като погледнете главата на човека, ще познаете, коя система преобладава в него. Като знаете това, няма да изпадате в грешки и ще можете правилно да градите и работите върху себе си. 14-184.




Да допуснем, че има между вас някои, които са по-груби; главата на такива хора над ушите е широка; като се пипнат от страни по главата, ще забележат големи издатини Ако главата отпред е сплескана, това показва, че е развито милосърдието. Ако е издадена отзад, при ушите, такъв човек е груб, жесток, в него има грамадна енергия, която търси място да се прояви. Тази енергия се намира, именно в тези области на главата, и най-малкото побутване, раздразване на това място предизвиква електрически искри, и такъв човек скоро избухва и казва: Господине! Ти ме удари и ми причини голяма вреда. - Не, причината за това е токът, който се проявява вследствие на докосване до бутона на жицата. Ако сте чувствителен субект, ще се спрете, ще поразгледате човека. He бива да се доближавате много до него - и ще се вслушате в гласа, които ви говори, че там, при ушите му, има събрана енергия, която чака момент веднага да избухне, да изскочи навън. 116-71.




Въобще, у деца, които лъжат, горната част на главата е тясна, шилеста: съвестта им не е развита. Ще знаете, че при всеки импулс да говорите Истината, вие развивате известна област на главата си. 754-255.






НАГОРЕ